Výroba piva

Augue facilisis fermentum aliquam orci molestie massa egestas vestibulum. Dictumst neque in tellus sit. Vitae morbi dictum felis, ante nunc. Facilisi lectus nisl placerat ullamcorper. Volutpat egestas nulla quis sollicitudin nunc, ultrices. Arcu quisque odio commodo viverra mauris tortor semper consequat. Libero tristique urna, eros, sodales adipiscing ut elementum congue. Adipiscing pharetra ut rhoncus ut gravida faucibus. Egestas senectus ipsum id ut nibh ut lacus.

1

Základní suroviny

Základními surovinami pro výrobu českého piva jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a český chmel, který je díky své aromatičnosti nenahraditelnou součástí harmonické hořkosti českého piva.

2

Rmutování

Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a zahříváním na přesně dané teploty. Přitom se přeměňují rozpustné látky sladu v roztoku na zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování.

3

Scezování

Při scezování je směs přečerpána na scezovací káď, na které jsou oddělen rmut od nerozpustitelných látek sladu – mláta. Čirý roztok zvaný sladina je povařen 90-120 minut s chmelem na mladinové pánvi. Takto vznikne základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina.

4

Kvašení

Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté jsou do ní přidány pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při tradiční klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které díky speciálnímu chladícímu zařízení regulují teploty během kvašení. Hlavní kvašení trvá 7-10 dní.

5

Zrání

Po prokvašení mladiny na požadovaný stupeň, je mladé pivo zchlazeno a sesudováno do ležáckého sklepa, kde zraje v uzavřených ležáckých tancích 35-55 dní podle druhu piva. Během zrání se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.

6

Stáčení

Hotové pivo se přefiltruje, případně stabilizuje a pasterizuje a poté se stáčí do sudů, lahví či plechovek.

Pivovar

Exkurze

Zubr

Bylo Vám 18 let?