Lahodnou, harmonickou, plnou chuť a skvělou pitelnost dodávají pivu ZUBR ty nejkvalitnější regionální suroviny ze střední Moravy. Pivovar ZUBR se nachází v jedné z nejvyhlášenějších chmelařských oblastí v České republice – v Tršické oblasti. Dominantní odrůdou chmele, která se zde pěstuje, je Žatecký poloraný červeňák, který je považován za nejkvalitnější odrůdu chmele na světě. Je nezaměnitelný především díky svému unikátnímu jemnému a bohatému aroma, které dodává pivu jedinečnou hořkost a vyváženou chuť. Slad prvotřídní kvality z hanáckých ječmenů dodává pivu jeho neopakovatelný charakter a podtrhne výslednou lahodnou plnou chuť typickou pro český ležák.
Lahodnou, harmonickou, plnou chuť a skvělou pitelnost dodávají pivu ZUBR ty nejkvalitnější regionální suroviny ze střední Moravy. Pivovar ZUBR se nachází v jedné z nejvyhlášenějších chmelařských oblastí v České republice – v Tršické oblasti. Dominantní odrůdou chmele, která se zde pěstuje, je Žatecký poloraný červeňák, který je považován za nejkvalitnější odrůdu chmele na světě. Je nezaměnitelný především díky svému unikátnímu jemnému a bohatému aroma, které dodává pivu jedinečnou hořkost a vyváženou chuť. Slad prvotřídní kvality z hanáckých ječmenů dodává pivu jeho neopakovatelný charakter a podtrhne výslednou lahodnou plnou chuť typickou pro český ležák.
Základními surovinami pro výrobu českého piva jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a český chmel, který je díky své aromatičnosti nenahraditelnou součástí harmonické hořkosti českého piva.
Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a zahříváním na přesně dané teploty. Přitom se přeměňují rozpustné látky sladu v roztoku na zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování.
Při scezování je směs přečerpána na scezovací káď, na které jsou oddělen rmut od nerozpustitelných látek sladu – mláta. Čirý roztok zvaný sladina je povařen 90-120 minut s chmelem na mladinové pánvi. Takto vznikne základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina.
Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté jsou do ní přidány pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při tradiční klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které díky speciálnímu chladícímu zařízení regulují teploty během kvašení. Hlavní kvašení trvá 7-10 dní.
Po prokvašení mladiny na požadovaný stupeň, je mladé pivo zchlazeno a sesudováno do ležáckého sklepa, kde zraje v uzavřených ležáckých tancích 35-55 dní podle druhu piva. Během zrání se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.
Hotové pivo se přefiltruje, případně stabilizuje a pasterizuje a poté se stáčí do sudů, lahví či plechovek.
Bylo Vám 18 let?